Det mentala livet

Allt om psykisk hälsa

Vem har ansvaret – egna människan vs spelbolag?

Spel är något som under historiens gång skapats för avkoppling och nöje, något som får oss att lämna vardagen lite. Det handlar om allt från schack till dagens moderna tv-spel. Som historien även visat har spelande blivit något vi människor kan livnära sig på eller något som kan ha negativ effekt på vissa människors liv. Innan har det handlat om att man satsat pengar och spelet på olika sporter eller kortspel, något som idag övergått till en global industri tack vare internet. Det är viktigt att våra olika spelbolag även visar riskerna med spelande och uppmuntrar ansvarsfullt spelande.

Att spelbolag och bettingsajter ökat något otroligt sedan internet blev så utbrett som det är idag var det troligtvis ingen som gissade för 20 år sedan. Det är dock en utveckling som vi måste även behöver regleras. Det är bland annat våra spelbolag världen över som bör vara den största drivkraften här. Idag marknadsförs spelen som något enbart positivt där alla spelarens drömmar kan uppfyllas, vare sig det rör sig om att vinna pengar eller ha roligt. Vad som inte alltid nämns är hur en balans i spelandet uppnås framförallt vid spelande på nätet. Detta är något som även spelbolagen måste ta ansvar för.

Inte bara spelbolag sätter reglerna

Men i denna diskussionen är det väldigt viktigt att inte allt skylls på de olika spelbolag som finns. Människan som står för själva spelandet har givetvis också ett stort ansvar. Att spela för pengar har en 18-årsgräns på nätet, sedan är det upp till den vuxna människan att avgöra om denna klarar av att hålla sitt spelandet på en rimlig nivå. Men åldern på nätet är ibland lägre än på casinon i Sverige. Detta är till exempel ett av de ämnen som diskuteras. I grunden är det upp till spelaren själv att veta vad den klarar av och inte, men både staten och spelbolag kan göra mycket för att underlätta det.

Spelbolag bör uppmuntra ansvarsfullt spelande